Sunucu optimizesi
Minecraft’ın 1.13 sürümünden sonra değişen kodlaması yüzünden çok fazla sunucu optimize hatalarıyla karşılaşıldı. Çünkü yapılan güncellemeler daha çok oyunun ana modu olan Survival üzerine kurulu olduğu için sunucular göz ardı edildi. Asıl sorun şuydu, doğan varlıkların algoritmasının değişmesi. Bu da çok daha fazla varlık doğmasını ve çok fazla entity işleyişini gerçekleştirdiği için ne kadar güçlü makineniz olursa olsun yinede sorun üretecek türden. İşte bunları bir nebzede olsa nasıl çözebiliriz, hep birlikte buna bakacağız.
1.13 altı sürümler içinde çözümler geçerlidir.
Ön hatırlatma:
Yapılacak ayarlar sunucunun işleyişine göre kişisel yönde değişiklik gösterebilir. Yani açmak istediğiniz oyun moduna bağlı ayarları daha da sıkmanız gerekebilir. Aynı zamanda verilecek önerilerde kesinlikle illegal yollara başvurulmaması önemle rica olunur.
Paper, spigot, bukkit, purpur, tuinity, airplane ve başlatıcı optimize dosyaları
Normalde burada size hazır dosyalar vermek isterdik fakat her sunucunun kendine özgü özellikleri vardır, dolayısıyla her sunucu sahibi bu dosyalardaki özellikleri iyice öğrenip kendisinin, kendi sunucusuna göre ayarlamasını uygun gördük. İşte bu dosyalardaki tüm ayarların anlamları ve yapılması gerekenler!
Optimize sağlayan bir kaç eklenti
Yukarıda yapmış olduğumuz ayarlar, sunucu yazılım geliştiren ekiplerin bize sunmuş olduğu ayarlar doğrultusunda yapabildiğimiz ayarlardı. Şimdi bunlarında ötesine geçerek bize daha fazla optimize imkanı sağlayan diğer eklentileri tanıyalım.
Ücretli ve ücretsiz olarak 2’ye ayrılan eklentilerin birden fazla özellikleri var. Fakat ücretli eklentiler daha çok içinde özellik barındırırken aynı zamanda daha da efektifler.
Ücretsiz eklentiler
IllegalStack
Özellikle son sürümlerde çıkan oyun açıklarını engellemek için işinize çok yarayacak. Sunucudaki geciktirme yapabilecek diğer sistemleri engellemeniz için size olanak sağlamaktadır.
antiRedstoneClock
Oyuncularınız sunucunuzda çok fazla kızıltaş sistemi yapıyorsa ve bunlar sunucuda geciktirme yaptıracak türden ise bu eklentiyi kullanabilirsiniz. Kızıltaş devrelerini engelleyip tabelayla mesaj geçebilirsiniz.
Ücretli eklentiler
Hatırlatma:
Bu eklentileri korsan olarak kullanmanız sunucunuzda yarardan çok zarara uğratacaktır.
Sunucunuzda en efektif olarak gecikme/TPS sorununu çözen eklentiler “ücretli eklentiler” olarak belirlenmiştir.
React
Uzun süredir Spigot sitesinde barınan bu eklenti sunucunuz için gerçekten çok işe yarayacaktır. Bir çok gecikme ve TPS sorununuzu ortadan kaldıracaktır ve aralarında en efektif olarak bu eklentinin olduğunun düşüncesindeyim. Fakat eklenti kurduktan sonra yapılması gereken önemli ayarlar var, yoksa oyuncularınız tepki gösterebilir.
LagAssist
Birden fazla özelliğin bulunduğu bu eklenti bir çok ihtiyacınızı karşılayacak türden.
- Varlık birleştirme
- React özellikleri – #React eklentisi kadar efektif değil. React çok daha büyük ve yararlı bir eklenti.
- Client tabanlı FPS optimizasyonu
- Çiftlik limitleyici
- Kızıltaş saat engelleyicisi
- Ekin/Chunk hunisi
- Oyuncuya özel chunk görüş uzaklığı belirleyicisi
- Eşya temizleme
- Sunucu açık kapatıcı
- LagAssist’in kendi özellikleri
Kullanmamanız gereken eklentiler/yazılımlar
EntityTrackerFixer
Varlıkların olması gerektiği gibi çalışmasını engelliyor, performansı belki arttırıyor ama sunucuya oynanış bakımından zararı olabiliyor. Fakat zaten kullanmanıza gerek kalmadı çünkü Paper ekibi bu özelliği forkun içine daha iyi bir şekilde entegre etti!
SkinsRestorer
Kod tabanı çok sıkıntılı, sunucunuzdan eklentiyi kaldırdığınızda rahatlamayı hissedeceksiniz. Skin özelliği getiren tüm eklentiler sunucuya ekstra yük bindirmekte. Dolayısıyla sadece premium oyuncuların skinlerin gözükmesini sağlayarak, sunucunun üzerinde ki önemli yükü kaldırabilirsiniz.
Yatopia
Bir çok sunucu yazılımlarını bir araya getirmeye çalışarak, en iyi optimizeli Minecraft sunucu yazılımı yapmaya çalıştırlar. Fakat işler pekte istendiği gibi gitmedi ve güzelce entegre edemediği için ve işin içinden çıkamadığı için proje iptal edildi.
Clearlagg
Eklenti gecikmeyi düzeltmek yerine, sunucuya daha fazla yük bindiriyor. Kod tabanı çok eskide kaldı ve artık bu işleri daha iyi yapan eklentiler mevcut.
Yooniks eklentileri
Sattığı eklentilerin çoğu diğer geliştiriciler tarafından ücretsiz olarak sağlanabiliyor. Ürünlerine ekstra özellikler ekleyerek, eklentilerini diğer eklentilerden ayırt etmeye çalışıyor. Çok fazla gereksiz özellik bulunabiliyor ve sunucu içerisinde bazen istemsiz sorunlara yol açabiliyor.
Sunlight
Diğer eklentiler ile çalışırken bir çok hataya sebep olabiliyor, eklenti kullanabilir fakat hatalar çıkarsa canınızı sıkabilir.
Sonuç
Artık sunucunuz üst sürümlerde çalışabilecek en optimize ayarlarda çalışmaktadır. Üst sürümlerde çok fazla sunucu çökertme açıkları gibi sorunlar bulunmamaktadır fakat yinede böyle sorunlarınız var ise size bir sonraki konumuza bekliyor olacağız. Şimdiden yüksek TPS’li günler. Sağlıcakla kalın.
Yorum yapılmamış